Aleksi Johansson

Kehittäjä, videotuottaja, nörtti ja työholisti

windows windows8 käynnistä-valikko

Näin palautat Windows 8:n käynnistä-valikon

Nyt kun Windows 8 on julkaistu ja tullut myyntiin, on sen ympärillä pyöritty mediassa paljon. Negatiivista arvostelua on saanut osakseen Windows 8:ssa esitelty Modern UI (kehitysnimeltään Metro UI) käyttöliittymä työpöytäkäytössä ja perinteisen käynnistä-valikon puuttuminen. Perinteinen työpöytänäkymä on jäänyt ainakin Microsoftin mainospuheissa taka-alalle ja jopa sen olemassaolo saattaa olla jäänyt osalta kuulematta.

Windows 8 siis pitää sisällään sekä Modern UI:n että perinteisen työpöytänäkymän, lukuunottamatta käynnistä-valikkoa. Tässä tietysti poikkeuksena Windows 8 RT versio, joka eroaa huomattavasti nimeään enemmän ns. täysiverisestä Windows 8:sta. Windows 8 RT sisältää siis vain Modern UI:n ja se pohjautuu ARM-arkkitehtuuriin, kun Windows 8 sen sijaan pohjautuu Intel x86 ja x64 arkkitehtuureihin. Näin ollen esimerkiksi Windows 7 käyttöjärjestelmälle tehdyt ohjelmistot toimivat Windows 8:ssa, mutta eivät RT:ssä. En mene tässä sen syvemmälle Windows 8 RT versioon, mutta kuluttajana on syytä miettiä omat tarpeensa ja olla tarkkana kun ostaa esim. Windows 8 tablet laitetta, että onko se Windows RT:llä vai ilman.

Modern UI on selkeästi suunnattu kosketusnäyttölaitteille ja optimoitu käytettäväksi sormilla. Sen käyttö onnistuu ihan kohtalaisesti myös monesta kannettavasta tietokoneesta löytyvällä kosketusalustalla eli touchpadillä. Hiirellä käytettynä sen edut häviävät. Mikäli käytössäsi on perinteinen työpöytäkone erillisellä hiirellä ja näppäimistöllä varustettuna, etkä omista erillistä touchpadia tai monen sormen kosketusta tukevaa piirtoalustaa, saattaa sinulla tulla perinteistä työpöytänäkymää ikävä hyvinkin nopeasti.

Perinteinen työpöytänäkymä Windows 8:sta löytyy kuten jo mainitsinkin, mutta se on pahasti rampa ilman tuttua käynnistä-valikkoa. Mielestäni on mielenkiintoinen idea Microsoftilta yhdistää kosketuskäyttöliittymä ja perinteinen työpöytänäkymä  yhteen käyttöjärjestelmään ja kyseisen ratkaisun edut tulevat erityisen hyvin esiin puhutaan Windows 8 tablet-laitteesta, joka on esimerkiksi kotona ja/tai työpaikalla mahdollista telakoida kiinni isompaan näyttöön ja saada avuksi näppäimistö ja hiiri. Näin yhdestä laitteesta tulee erittäin monipuolinen ja tällä tavoin myös esimerkiksi omat tiedostot pysyvät aina mukana ja ovat aina käytettävissä. Tosin tällainen tarve tiedostojen mukana kuljettamisesta voidaan kyseenalaistaa pilvipalveluiden yleistymisen myötä ainakin täällä meillä suomessa, jossa internetyhteyksien nopeudet ja saatavuus mahdollistavat pilvipalveluiden tehokkaan hyödyntämisen.

Perinteisen työpöytäympäristön kanssa työskenteleville ja muuten perinteiseen Windows:iin tottuneille on kuitenkin saatavilla nopea helpotus. Jo Windows 8 testiversiosta lähtien käynnistä-valikon puuttuminen on koettu ongelmaksi ja siihen on kehitetty monia ratkaisuja. Käyn tässä läpi yhden niistä, joka on helppo, nopea, toimiva ja ilmainen. Sourceforge (sivusto englanniksi) sivustolla ylläpidettään projektia nimeltä Classic Shell. Classic Shell ohjelma sisältää muutaman Windowsin käyttöliittymän osan ja yksi niistä on erittäin muokattavissa oleva käynnistä-valikko. Ohjelma on englanninkielinen.

Käyn tässä läpi Classic Shell käynnistä-valikon asentamisen. Asentaminen ei poista käytöstä mitää Windows 8:n ominaisuuksia vaan ainoastaan lisää käyttöösi käynnistävalikon.

Lataa Classic Shell ohjelmisto itsellesi ilmaiseksi täältä.

Ladattuasi Classic Shell ohejelman asennuspaketin kaksoisklikkaa se auki asentaaksesi Windows 8:sta puuttuvan käynnistä-valikon.

Ohjelmiston asennus on hyvin suoraviivainen.

Kuten jo mainitsin, käynnistä-valikko on yksi osa Classic Shell ohjelmaa. En mene tässä syvemmälle muihin Classic Shellin sisältämiin palikoihin. Asennus mahdollistaa sinun valita haluamasi osat asennettavaksi. Seurataksesi tätä ohjetta ja saadaksesi käyttöösi käynnistä-valikon, voita valita ainoastaan "Classic Start Menu" osan ja lisäksi halutessasi "Classic Shell Update" osan, joka mahdollistaa Classic Shell ohjelmiston automaattisen päivittämisen.

Ohjelmiston asennus vaatii asennettavaan koneeseen pääkäyttäjän oikeudet.

Asennusohjelman valmistuttua on tutulle paikalle heti ilmestynyt käynnistä-valikon painike.

Painaessasi käynnistä-valikon painiketta ensimmäisen kerran, avautuu sinulle valintaikkuna, josta voit valita minkä tyylisen käynnistä-valikon haluat käyttöösi. Valitse haluamasi käynnistä-valikko käyttöösi klikkaamalla sen kuvaa.

Hyväksy vielä valinta ja paina lopuksi valinta ikkunan OK-painiketta. Näin saat käyttöösi tutun ja turvallisen käynnistä valikon luopumatta kuitenkaan mistään Windows 8:n tuomista uusista ominaisuuksista. Käynnistä valikko avautuu automaattisesti nyt myös näppäimistön Windows-näppäintä painamalla.

Instagram

  • #blue #sky #bluesky #sea #summer #turku #finland

Twitter